Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(63)
Forma i typ
Książki
(63)
Poradniki i przewodniki
(17)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(56)
wypożyczone
(4)
nieokreślona
(3)
Placówka
Wypożyczalnia
(63)
Autor
Madaliński Michał
(4)
Art Piotr
(3)
Fronczak Jacek
(3)
Drukort Magdalena
(2)
Michalak Katarzyna (1969- )
(2)
Nowak Zbigniew Tomasz
(2)
Pustelnik Anastazja
(2)
Pyszkowska Kazimiera
(2)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Babicka Bożena
(1)
Bard Elizabeth
(1)
Bednarczuk Wanda
(1)
Bernat Agata
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bottari Cristina
(1)
Burger Barbara
(1)
Charlet Nadette
(1)
Chodkowska-Gyurics Agnieszka
(1)
Colson Hubert
(1)
Dekarcz-Strybel Maria
(1)
Delahaye Gilbert (1923-1997)
(1)
Domaradzka Violetta (1977- )
(1)
Dukan Pierre (1941- )
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Długajczyk Beata (1956- )
(1)
Faulkner Mitch
(1)
Fisher Tara
(1)
Groń Stanisław (1960- )
(1)
Gumowska Irena (1912-1991)
(1)
Guziak Maria Goretti
(1)
Gąsowska Anna (tłumacz)
(1)
Halbersztat Jan
(1)
Horodeńska-Ostaszewska Magdalena
(1)
Hubenowa Ełga
(1)
Jankowska Anna (tłumacz)
(1)
Jaworska Dorota (kulinaria)
(1)
Jessa Justyna
(1)
Jönsson Karoline (1988- )
(1)
Kalicińska Małgorzata
(1)
Kalicińska Małgorzata (1956- )
(1)
Kasprzak-Kozikowska Eliza
(1)
Kiereś Emila
(1)
Kolbe Anna
(1)
Konarowska Katarzyna
(1)
Krawczyk Irena
(1)
Krzyżanek Joanna
(1)
Kutylak Ewa
(1)
Kwiecień Anna
(1)
Kłossowski Tadeusz
(1)
Lewandowska Marta (tłumacz)
(1)
Lohmme Anne-Sophie
(1)
Madejek Monika
(1)
Mamcarz Artur
(1)
Marlier Marcel (1930- )
(1)
McCartney Mary (1969- )
(1)
McCartney Paul (1942- )
(1)
McCartney Stella (1971- )
(1)
Musierowicz Małgorzata
(1)
Młynarska Agata (1965- )
(1)
Nowak Zbigniew Tomasz. Złota Kolekcja Ziół
(1)
Nowak Zbigniew Tomasz. Złota kolekcja ziół
(1)
Orczykowska Ewa
(1)
PAHLOW MANNFRIED
(1)
Panek Edyta
(1)
Pedre Vincent
(1)
Phipps Catherine
(1)
Piasecka Monika
(1)
Pieńkos Magdalena
(1)
Pregenzer Brigitte (1956- )
(1)
Pęksa Agnieszka
(1)
Radvaner Bernard
(1)
Rigg Annie
(1)
Romm Aviva
(1)
Rothman Julia
(1)
Rościszewska-Stoyanow Anna
(1)
Rusin Sławomir
(1)
Rydzewska Grażyna Maria
(1)
Różycka-Kościuk Kinga
(1)
Schmidle Brigitte
(1)
Sieńko-Holewa Izabella
(1)
Smith Georgia Glynn
(1)
Sobczak Maia
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Teperek Agata
(1)
Wiewiurka Zenon
(1)
Wilkowska Agata (1988- )
(1)
Zakrzewski Robert (sport)
(1)
Zielińska Agnieszka (tłumacz)
(1)
Ziober Agnieszka
(1)
Zioła-Zemczak Katarzyna
(1)
Łapanowski Grzegorz
(1)
Łowicka Salomea
(1)
Łukaszyk Ewa (1972- )
(1)
Śliż Daniel
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(47)
2000 - 2009
(7)
1980 - 1989
(3)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(21)
Kraj wydania
Polska
(61)
Język
polski
(61)
nieznany (pl)
(1)
Odbiorca
9-13 lat
(2)
Dzieci
(2)
14-17 lat
(1)
Dorośli
(1)
Kobieta
(1)
Młodzież
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Temat
Przepisy kulinarne
(14)
Zdrowe odżywianie
(8)
Odżywianie
(4)
Potrawy jarskie
(4)
Kuchnia polska
(3)
Kuchnia wegańska
(3)
Ziołolecznictwo
(3)
Choroby tarczycy
(2)
Ciasta
(2)
Dietetyka
(2)
Gotowanie
(2)
Kucharstwo
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Przyprawy
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Rośliny uprawne
(2)
Warzywa
(2)
Ajurweda
(1)
Alergia
(1)
Autyzm
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Choroba trzewna
(1)
Choroby nadnerczy
(1)
Choroby serca
(1)
Córki Bożej Miłości
(1)
Depresja psychiczna
(1)
Desery
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta bezglutenowa - przepisy kulinarne
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta koktajlowa
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dziecko autystyczne
(1)
Fasola
(1)
Felieton polski
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
Głodówka lecznicza
(1)
Hildegarda (św. ; 1098-1179)
(1)
Jajka, mleko, sery
(1)
Jelita
(1)
Kasza
(1)
Kawa
(1)
Kobieta
(1)
Koktajle
(1)
Kolacje
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia antyrakowa
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia klasztorna
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kulinaria
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie dietą
(1)
Literatura popularno-naukowa
(1)
Makaron
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Mięso
(1)
Mniszek lekarski
(1)
Napary roślinne
(1)
Nowotwór
(1)
Obiady
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Otyłość
(1)
Owoce
(1)
Planowanie jadłospisu
(1)
Pomidory
(1)
Potrawy jednogarnkowe
(1)
Potrawy wigilijne
(1)
Przepisy na najbardziej pożywne dania
(1)
Przepisy po zakończeniu leczenia
(1)
Przyjaźń
(1)
Przyjęcia okolicznościowe
(1)
Pustelnik, Anastazja
(1)
Rak
(1)
Rodzina
(1)
Rośliny przyprawowe
(1)
Ryż
(1)
Słodycze
(1)
Tarczyca
(1)
Trawienie (fizjologia)
(1)
Trudności z jedzeniem
(1)
Wakacje
(1)
Weganizm
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Zaburzenia hormonalne
(1)
Zakonnice
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Zespół zmęczenia przewlekłego
(1)
Zootechnika
(1)
Zupy
(1)
Zwierzęta gospodarskie
(1)
przepisy kulinarne
(1)
Śniadania
(1)
Żurawina
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywienie człowieka
(1)
Żywność bezglutenowa
(1)
Żywność bezlaktozowa
(1)
Żywność zdrowa
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Iowa (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Morze Śródziemne
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(48)
Poradnik
(11)
Książka kucharska
(7)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Wydawnictwa dla dzieci
(2)
Biografia
(1)
Felieton polski
(1)
Literatura dziecięca polska
(1)
Opowiadanie polskie
(1)
Poezja dziecięca polska
(1)
Poradniki
(1)
Powieść amerykańska
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Powieść polska
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(14)
Medycyna i zdrowie
(8)
Historia
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
63 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64-Czyt., 64 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia tradycyjna siostry Anastazji / Anastazja Pustelnik. - Kraków : WAM, cop. 2016. - 255 s. : il. ; 21 cm.
Siostra Anastazja, autorka kulinarnych bestsellerów, tym razem sięgnęła do tradycyjnych przepisów z różnych regionów geograficznych Polski. Oprócz potraw wracających na nasze stoły, Czytelnik znajdzie tu dania, które od pewnego czasu goszczą w naszych domach rzadziej. Cebulorz, baba ziemniaczana, oładki, bliny, świeżonka - to tylko kilka potraw z ponad stu zamieszczonych w tej książce. Podstawą kuchni proponowanej w tej książce są: ziemniaki, fasola, kapusta, kasza gryczana, ogórki kiszone, buraki, cebula, grzyby, owoce leśne, drób i ryby. Dzięki przepisom siostry Anastazji tworzą niepowtarzalne smaki. Miłośnicy domowych wypieków oprócz tradycyjnych ciast znajdą tu również przepisy na doskonały chleb.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia wegańska : pyszna, prosta, inspirująca/ Magdalena Pieńkos. - Warszawa : Ringier Axel Springer Polska : Wydawnictwo SBM, copyright 2018. - 95, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Na okładce: Sprawdzone przepisy.
Książka "Kuchnia wegańska" to krótki przewodnik po popularnych wegańskich produktach. Zawiera przepisy na sycące śniadania, wzmacniające przekąski, a także wyśmienite zupy, dania główne, ciasta i desery. Magdalena Pieńkos, autorka bloga Blue Almonds, inspiruje do rozpoczęcia smacznej i zdrowej przygody z kuchnią wegańską. [lubimyczytać.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Temat
O makaronach wiemy prawie wszystko. Każdy przecież od czasu do czasu gotuje spaghetti, penne, świderki czy łazanki. Ale czy rzeczywiście jesteśmy takimi specjalistami? Nikt nie wie o makaronach tyle co Włosi. I to właśnie w słonecznej Italii, w przepięknym miasteczku Grottaferrata, położonym niedaleko Rzymu, Siostra Salomea przez wiele lat zgłębiała tajniki odpowiedniego przygotowywania makaronów. Dania z makaronem są proste w wykonaniu, pożywne i sycące, ale żeby z nich wydobyć odpowiedni smak i to, co najcenniejsze, trzeba przestrzegać pewnych podstawowych zasad. Dziś Siostra Salomea przekazuje je Państwu. Podpowiada, jaki makaron wybrać, jak go prawidłowo ugotować, jaki sos do niego przyrządzić. Mięsny, rybny, warzywny? Pikantny a może na słodko z truskawkami, suszonymi śliwkami, bakaliami, makiem czy jabłkami? Możliwości jest wiele Makaron wcale nie musi być nudny. Dajmy się zaskoczyć bogactwem jego smaków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. III/P (2 egz.)
Książka
W koszyku
Autorka bestselleru Lunch w Paryżu zabiera nas w kolejną podróż, tym razem do serca Prowansji Przed dziesięcioma laty pochodząca z Nowego Jorku Elizabeth Bard, podążając za przystojnym Francuzem, wdrapała się po kręconych schodkach do miłosnego gniazdka w centrum Paryża. Po jakimś czasie, kiedy ich dziecko było w drodze, nabrała przekonania, że odnalazła swoje miejsce na ziemi, miejsce już „na zawsze“. Jednak przed narodzinami dziecka para decyduje się na romantyczny wypad do Céreste, małej wioski w Prowansji. Tam przypadek prowadzi ich do domu, stanowiącego niegdyś wojenne schronienie słynnego poety. Urzeczeni urokiem staroświeckiego domostwa i związaną z nim historią Elizabeth i Gwendal postanawiają się przeprowadzić - pakują manatki i wielką brytfannę, przenoszą się na francuską wieś i otwierają własną lodziarnię... Wypełniony kuszącymi przepisami Piknik w Prowansji, równie smakowity jak faszerowane kwiaty cukinii czy miodowo-tymiankowe lody, stanowi opowieść o wszystkim, co się wydarzyło, kiedy już „żyli razem długo i szczęśliwie“- o Amerykance poznającej, jak funkcjonuje francuskie macierzyństwo, o rodzinie odkrywającej nową pasję zawodową, o poznaniu tajników kuchni prowansalskiej. Z humorem doprawionym szczyptą złośliwości i porcją truskawkowego sorbetu autorka przypomina nam, że życie - to w kuchni i to poza kuchnią - jest randką z nieoczekiwanym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pomidor : celebryta wśród warzyw / redakcja Magdalena Drukort. - Poznań : Olimp Media, [2020]. - 191, [1] strona : ilustracje ; 22 cm.
(Book Cook)
Przepisy dań z pomidorem w roli głównej : sałatki, przekąski, zupy, dania obiadowe, przetwory i napoje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Paul, Stella i Mary McCartney zainicjowali kampanię Meat Free Monday (Poniedziałki bez mięs) w czerwcu 2009 roku. Zainspirował ich raport, w którym wykazano, że zmiany klimatyczne spowodowane przemysłową produkcją mięsa są jednym z najpoważniejszych problemów ekologicznych świata. Książka prezentuje urozmaicone menu na każdy poniedziałek roku. Każdy z 52 zestawów zawiera dwa przepisy na dania główne oraz cztery na pozostałe posiłki. Poniedziałki bez mięs to inspiracja i nieoceniona pomoc dla wszystkich, którzy troszczą się o środowisko naturalne i są gotowi zrezygnować z jedzenia mięsa raz w tygodniu. Autorzy proponują pyszne wiosenne zupy, oryginalne letnie sałatki, niezwykłe jesienne zapiekanki i rozgrzewające zimowe gulasze, które zachwycą nawet najbardziej zatwardziałych mięsożerców. Przepisy udostępnili Paul i Stella McCartney oraz inne gwiazdy show-biznesu, a także mistrzowie sztuki kulinarnej. Swoimi ulubionymi i sprawdzonymi recepturami dzielą się m.in.: Skye Gyngell, Giorgio Locatelli, Yotam Ottolenghi, Bruno Loubet, Theo Randall, Tom Aikens, Kevin Spacey, Pink, Twiggy, Woody Harrelson i Vivienne Westwood.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Potrawy wigilijne - Poznań: Wydawnictwo IBIS, 2015 - 80 s. : il. ; 21 cm
(Kuchnia Smakosza)
Przepisy pochodzą ze źródeł Widawnictwa IBIS
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Fakt Poradnik ; nr 4/2012)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Siostra Anastazja : życie pełne smaku / Sławomir Rusin. - Kraków : Wydawnictwo WAM, 2019. - 170, [6] stron : fotografie ; 21 cm.
Książka zawiera rozmowę z siostrą Anastazją. Na okładce: Historia przeplatana przepisami.
Przez żołądek do serca. Miliony razy. Swój pierwszy w pełni samodzielny posiłek przygotowała dopiero, gdy miała 17 lat. To było w 1967 roku, dzień po śmierci mamy. Zrobiła ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Pierwszy chleb spaliła, drugi wyszedł niedopieczony. Brakowało jej wprawy. Przez dwa lata pracowała w hutach szkła w Czechosłowacji. Pojawił się nawet kandydat na męża, ale wizja małżeństwa zupełnie jej nie pociągała. Wkrótce wstąpiła do Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Na pytanie matki przełożonej o to, co chciałaby robić w zakonie, odparła: "Gotować". Z biegiem lat rozwinęła kulinarne skrzydła i kiedy w 1999 roku zaczęła pracę w kuchni jezuitów, ich życie zmieniło się nie do poznania. Życie wielu Polaków również. Pierwsze wydanie "103 ciast siostry Anastazji" ukazało się w nakładzie zaledwie 2 tys. sztuk. Dziś to białe kruki. Potem pojawiły się inne tytuły, w sumie ponad 4 mln egzemplarzy. Zagraniczna prasa porównywała Siostrę do Nigelli Lawson i do Jamiego Olivera. Ale my wiemy, że Siostry nie da się z nikim porównać. Jest wyjątkowa i nasza. Tak jak jej ciasta, sałatki, surówki, dania świąteczne i codzienne. Pora bliżej poznać samą siostrę Anastazję (i jeszcze trochę przepisów). [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej